Metodbanken / Synliggöra

Vidare läsning & lyssning

Här kan du grotta ner dig lite djupare i böcker, poddar och appar om du vill veta mer om stress och hur du kan hantera den negativa stressen såväl privat som på organisationsnivå.

Helpodd_Reload

Här finns:

 

Boktips:

Reload – Så blir du återhämtningssmart. – Handbok för hur du trots att du inte har tid kan bli bättre på återhämtning.
Lyssna även på HEL-podden avsnitt 8 då författarna berättar om handboken

Få det gjort!: Svart bälte i vardagseffektivitet – David Allen har skrivit denna handbok kring hur du kan effektivisera din vardag för att få mer tid över för det du behöver.

Meningen med hela skiten – Nina Åkestams bok för dig som känner att du har tappat energin och meningen. Det är en berättelse för dig som känner att livet bara spinner på utan att du hinner med. Som ibland undrar varför du går upp på morgonen. Och som vill komma lite närmare själva poängen att hitta meningen, med hela skiten.

Ensam eller stark – Skapa en positiv arbetsmiljö eller rädda vår planet från kortsiktighet? Allt börjar med samarbete. Ensam eller stark är en konkret handbok med 101 forskningsbaserade träningstips för att skapa hållbara team och arbetsplatser.

Poddtips:

HEL-podden – Lyssna på alla avsnitt om Hållbart Engagemang och Ledarskap samt stresshantering.

Podden Sinnessjukt – En podd om psykisk ohälsa med Christian Dahlström som talar mycket om utbrändhet och stressproblematik.

Engagemangspodden – En podd om engagemang och hållbarhet.

Appar:

Headspace
Calm
Mindfulness-appen

Länkar:

8 snabba reload-tips– här

 

Lyssna även på alla våra egna poddar och lär artiklar och titta på film på vår mediaplattform.

Samt fler böcker som HEL-teamet använt inom projektet bland länkarna.

Paragrafer, siffror & lästips

Här kan du fördjupa dig i forskning, rapporter, samt lagar och föreskrifter om stress och det unga civilsamhällets förutsättningar. Du finner också fördjupad läsning om området stress och återhämtning.

 • reagera-image

  Reagera

  Här hittar du verktyg som kan hjälpa dig att hantera akuta arbetsmiljöproblem. Här finns både kontaktuppgifter till olika instanser och organisatoriska handlingsplaner.

 • Blå_2

  Synliggöra

  Här hittar du metoder för att synliggöra och kartlägga vilka stressrelaterade behov som finns inom din organisation.

 • Rosa_lite

  Förändra

  Här hittar du verktyg för att driva igenom förändringar i din organisation eller grupp. Verktygen är ämnade för både förebyggande och reaktivt arbete.