Metodbanken / Reagera

Handlingsplan vid kris och hot

Här finns förslag på handlingsplan för att hantera hot och trakasserier som riktas mot anställda, förtroendevalda och ideella ledare i organisationen.

Sex personer står i ring och håller om varandra. Bilden har ett grönt filter.

Här finns:

 • Handlingsplan för att hantera kriser och möta hot och hat i organisationen. Här finns delar specifikt riktade mot hot och våld med fokus på dokumentation, omhändertagande och anmälan.
 • Checklista från Prevent. Kartlägg risker och resurser för att öka kunskapen i organisationen om hur man bör agera i hotfulla situationer.
 • Projektet Hat och Hot – LSU arbetar för att minska hot och hat riktat mot det unga civilsamhället. Läs mer via länken.
 • Kampanjen Ta hotet på allvar– Ett upprop för att gemensamt möta det ökade näthatet mot civilsamhället.

Tips:

Använd denna som inspiration för att sätta tydliga rutiner för hur ni hanterar en situation där någon utsätts för hot och för att arbeta med förbyggande åtgärder. Under vidare läsning hittar ni fler tips från LSU:projektet Vit icke Vit, Sverok och Make Equal för att hantera hot och hat på nätet.

 

Lyssna även på HEL-poddens avsnitt om hat och hot mot civilsamhället här

Handlingsplaner och rutiner

Här finns underlag till att skapa handlingsplaner och rutiner för att hantera olika akuta arbetsmiljösituationer inom organisationen.

 • reagera-image

  Reagera

  Här hittar du verktyg som kan hjälpa dig att hantera akuta arbetsmiljöproblem. Här finns både kontaktuppgifter till olika instanser och organisatoriska handlingsplaner.

 • Blå_2

  Synliggöra

  Här hittar du metoder för att synliggöra och kartlägga vilka stressrelaterade behov som finns inom din organisation.

 • Rosa_lite

  Förändra

  Här hittar du verktyg för att driva igenom förändringar i din organisation eller grupp. Verktygen är ämnade för både förebyggande och reaktivt arbete.