Metodbanken / Förändra

Organisationklimat

För att alla i organisationen ska må bra i såväl styrelse som kansli och förtroendeuppdrag så bör organisationens samtalskultur och klimat ses över regelbundet. Detta kan göras via olika kartläggningar och övningar som gör arv vi får syn på hur just vår organisation ser ut.

På bilden syns fem runda bord och åtta personer i samtal. Bilden har rosa filter

Här finns:

Språkbruk är Murbruk – En metod för att bryta negativa samtalsmönster om stress för att skapa ett mer hållbart organisationsklimat. Metoden är framtagen i samarbete med Josephine Bladh AB.

Hållbara förändringsprocesser – En översikt över hur hållbara förändringsprocesser skapas. Hur kommer vi ur den onda spiralen? (metoderna som hänvisas till finns i HEL:s metodbok)
– Metoderna som hänvisas till är följande: Idé resurs prioSpråkbruk är Murbruk (se nedan), Kravkontrollen.

Videon Varm och modig kultur där Lisa Moraeus och Sara Norrby Wallin förklarar hur ni kan undvika missförstånd och frustration inom gruppen.

Lyssna även på Sara Vikstöm Olssons poddavsnitt som finns länkad på sidan.

Organisation

Här hittar ni metoder för att skapa en gemensam bild i hur ni kan skapa en hållbar organisation. Samt verktyg som kan stötta er i att stärka engagemanget.

 • reagera-image

  Reagera

  Här hittar du verktyg som kan hjälpa dig att hantera akuta arbetsmiljöproblem. Här finns både kontaktuppgifter till olika instanser och organisatoriska handlingsplaner.

 • Blå_2

  Synliggöra

  Här hittar du metoder för att synliggöra och kartlägga vilka stressrelaterade behov som finns inom din organisation.

 • Rosa_lite

  Förändra

  Här hittar du verktyg för att driva igenom förändringar i din organisation eller grupp. Verktygen är ämnade för både förebyggande och reaktivt arbete.