HELpodden #1 – Utbränd

Ljud. I det första avsnittet av HELpodden möter projektets kommunikatör Ella Coogan civilsamhällesräven Sara Vikstöm Olsson i ett samtal om vad som händer med engagemanget när kropp och sinne inte längre orkar med.

Sara_4pod

Vad kan organisationer göra för att hjälpa medlemmar som mår dåligt? Vilken kunskap om utbrändhet och depression behövs för att organisationen ska kunna vara ett tillräckligt stöd? Vad är det egentligen som händer med en person när hen går in i väggen?

I det här avsnittet delar Sara Vikstöm Olsson med sig av sina egna erfarenheter av utmattning och depression. Under sin tid som ordförande i Fältbiologerna såg hon de första tecknen på hur kroppen och psyket inte längre orkade med. Det tog henne flera år att förstå att hon led av depression och tiden efteråt har präglats av mycket rehabilitering och terapi.

Vi rekommenderar styrelser och andra grupper i civilsamhället att lyssna tillsammans på avsnittet och samtala om hur ni kan koppla de här frågorna till just er organisation. Vi har tagit fram några samtalsområden som ni kan ta hjälp av i ert samtal. De finns att läsa här: Frågor HELpodden #1